PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aaydın Doğanın Trilyonluk Zararı

atoybil
08-27-2005, 22:38
AYDIN DOĞAN’IN TRİLYONLUK ZARAR İÇİNDEKİ ŞİRKETLERİ

Sermaye piyasalarının etkin kuruluşlarından General Finans-GFC tarafından hazırlanan Mali Analiz raporlarında, Medya Patronu Aydın Doğan’ın sahibi olduğu şirketlerin trilyonluk zararlar içinde olduğu kaydedildi.

General Finans kuruluşu tarafından mercek altına alınan Aydın Doğan’ın şirketleri; Milliyet Pazarlama, Doğan Burda Rizzoli, Doğan Yayın Holding, Doğan Holding ve Doğan Gazetecilik AŞ’nin toplam 29.796.537 YTL (29 trilyon 796 milyar 537 milyon TL) zarar içinde olduğu saptandı.

General Finans-GFC tarafından hazırlanan Mali Analiz raporlarında Aydın Doğan’ın şirketleri şu kriterlerle değerlendirildi:

Esas Faaliyet Gelirleri
Satış Iskontoları
Satış Gelirleri
Satışların Maliyeti
Hizmet Gelirleri
Esas Faaliyetlerden Diğer Gelirler(faiz+temettü+kira)
Brüt Satış Kar/Zarar
Faaliyet Giderleri Kar/Zarar
Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri
Genel Yönetim Giderleri
Net Esas Faaliyeti Kar/Zarar
Diğer Faaliyetlerden Gelir ve Karlar
Faiz Gelirleri
Diğer Gelirler ve Karlar
Diğer Faaliyetlerden Gider ve Zararlar
Finansman Giderleri
Kısa Vadeli Borçlanma Giderleri
Net Parasal Pozisyon Kar/Zarar
Ana Ortaklık Dışı Kar/Zarar
Vergi Öncesi Kar/Zarar
Ertelenmiş Vergi Gideri

Vergiler

Bu kriterlerle yapılan inceleme sonucu Aydın Doğan’ın zarar içindeki şirketleri ve zarar oranları:

Milliyet Pazarlama (-509.540/ZARAR)
Doğan Burda Rizzoli (-315.868/ZARAR)
Doğan Yayın Holding (-11.858.000/ZARAR)
Doğan Holding (-15.577.406/ZARAR)
Doğan Gazetecilik (-1.535.723/ZARARI)

AYDIN DOĞAN’ın BATIK BANKA DENETÇİLERİ

Aydın Doğan’ın şirketlerini denetleyen Bağımsız Denetim şirketlerinin Batık Bankalara "SORUNSUZDUR" raporu veren şirketler olduğu ortaya çıktı.

Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Milliyet’in 16 Ocak 2001 tarihli nüshasında yayınlanan “Banka denetimine dava yolu” başlıklı haberde http://www.milliyet.com.tr/2001/01/16/ekonomi/eko03.html batık bankaları "denetleyen" bağımsız denetim kuruluşlarından bazılarının, "sağlamdır" raporu vererek hem kamu idaresini, hem de halka açık olan bankaların on binleri bulan yatırımcısını yanılttıkları halde henüz hiç bir soruşturmaya uğramamasından yakınılıyordu.

Milliyet’in haberinde batık bankalara “sağlamdır raporu” veren bağımsız denetçiler yerden yere vuruluyordu:

“Bankalar Kanunu'nun 13. Maddesi’nin ikinci fıkrası, raporları dolayısıyla, yatırımcılarını zarar uğratan bağımsız denetim şirketlerinin de "sorumlu" olduklarına hükmediyor. Batık bankaları denetleyen bağımsız denetim kuruluşları hakkında henüz bir işlem yapılmadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (Üst Kurul) ve halka açık şirketler yönünden Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bu şirketlerle ilgili suç duyurusunda bulunmadı. Daha da ötesi bu müşavirlik firmaları için TÜRMOB ve doğrudan bağlı oldukları yeminli müşavirlik odaları da bir soruşturma yapamadı.”

Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Radikal gazetesinde de 30 Mayıs 2005 tarihinde yayınlanan bir haberde batık bankaları denetleyip “Sorun Yok” raporu veren şirketlerin listesi yayınlandı.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=154234

'Sistemli soygun' başlığıyla verilen haberde, batan 19 bankanın denetimini 7 bağımsız denetim şirketinin yaptığı anlatılıyordu. Radikal’e göre bu bankalardan 6'sının son bilançolarını KPMG Cevdet Suner, 5'ini Ergin olan adını sonradan değiştiren Engin SMMM A.Ş., 3'ünü DRT, 2'sini Başaran Nas, birer tanesini de Saygın, Uzman ve Kapital adlı bağımsız denetim kuruluşları denetlemişti.

Haberde batık bankalara, Fon'a alınmadan kısa süre önce 'olumlu' rapor veren bağımsız denetim şirketlerinin, üçüncü kişilerin ve devletin uğradığı zarardan sorumlu olduğuna dikkat çekiliyor ve TMSF ve Hazine'nin zararlarının karşılanması için bu şirketler hakkında tazminat davası açılması gerektiğini bildiriliyordu.

Bu haberleri yayınlayan Aydın Doğan Medyası kendi patronlarının şirketlerini de bu firmaların denetlediğinden habersizdi.

Radikal’in haberinde batık bankalara “sorunsuzdur” raporu vermekle suçlanan Bağımsız Denetim Şirketleri’nden Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. ve DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. yıllardır Aydın Doğan’ın şirketlerini denetliyordu.

İMKB KAYITLARINDA AD ŞİRKETLERİNİN BATIK BANKA DENETÇİLERİYLE İLİŞKİSİ

TARİH:09/07/2004

DOHOL

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.’nin 09.07.2004 tarihinde yapılan 01.01. 2003-31.12.2003 hesap dönemine ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, Yönetim Kurulu tarafından Bağımsız Dış Denetleme Kuruluşu olarak “Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. (a member of PricewaterhouseCoopers)’nin seçilmesinin onaylandığı,

TARİH:29/12/2003

DOHOL CELHA

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.’nin 29.12.2003 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. (A member firm of Deloitte Touche Tohmatsu) tarafından yapılan değerleme çalışması sonucu

TARİH:25/03/1999

PTOFS

Petrol Ofisi A.Ş.’nin 25.03.1999 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

“Şirketimizin 25.03.1999 Perşembe günü saat 14:00’te yapılan 16. Olağan genel kurul toplantısında;

POAŞ’ın 1999 ve 2000 yılları bağımsız dış denetimi yapmak üzere Şirketimiz yönetim kurulunca seçilen DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. (Deloittle Touche Tohmatsu) firmasının onaylanmasına karar verilmiştir.”

TARİH:21/03/2005

HURGZ

Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.’nin 21.03.2005 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.’nin (PriceWaterhouseCoopers) SPK’nın Seri:X, No:16 sayılı Tebliği hükümleri çerçevesinde......

TARİH:11/04/2002

DYHOL

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 11.04.2002 tarih ve OFD-1040-4983 sayılı yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

“DRT Denetim Revizyon Tasdik ve Mali Müşavirlik A.Ş.’nin (Deloitte Touche) 14.02.2002 tarihli değerleme raporunda 31.650.000 ABD Doları’nın en uygun değer olarak bulunduğu,

TARİH:02/05/2005

CELHA

Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş.’nin 02.05.2005 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda...Bağımsız denetim şirketi olarak Yönetim Kurulu’nca seçilen Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.’nin onaylandığı bildirilmiştir.

TARİH:25/06/2001

MIPAZ

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 25.06.2001 tarih ve OFD/619-7092 sayılı yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

Milpa Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş. (Şirket) çıkarılmış sermayesinin Şirket yönetim kurulu ve Şirket’in 30.06.2000 ve 31.12.2000 tarihli mali tablolarının bağımsız denetimini yapan PriceWaterHouseCoopers Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. aleyhine tazminat davası açabilecekleri hususunda İMKB Bülteninde duyuru yapılmasına,

TARİH:16/03/2005

DOBUR

Doğan Burda Rizzoli Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’nin 16.03.2005 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

“Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.’nin ( PracewaterhouseCoopers) “Sermaye Piyasasında Bağımsız Dış Denetleme Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde

TARİH:26/07/2000

DITAS

Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş.'nin 26.07.2000 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

“Şirketimiz ile Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. ile 01.06.2000 tarihinden geçerli olmak üzere 1 yıllık bağımsız denetim hizmeti için anlaşma yapılmıştır.”

TARİH:25/01/2000

DISBA

Türk Dış Ticaret Bankası A.Ş.’nin 25.01.2000 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

“Bankamızın 25 Ocak 2000 tarihli olağan genel kurul toplantısında, Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. Member of Pricewaterhouse Coopers’ın bağımsız dış denetim şirketi olarak yönetim kurulunca yapılan seçiminin onaylanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

TARİH:08/04/2005

DGZTE

Doğan Gazetecilik A.Ş.’nin 08.04.2005 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

“Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:XI, No:16 sayılı tebliği hükümleri çerçevesinde Denetim Komitesinin önerisi doğrultusunda 2005 yılı mali tablolarının bağımsız denetimi konusunda “Başaran Nas Serbest Muhabeseci Mali Müşavirlik A.Ş.’nin” görevlendirilmesine

TARİH:12/03/2003

RAYSG

Ray Sigorta A.Ş.’nin 12.03.2003 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

Şirket’in 31 Aralık 2003 ve 31 Aralık 2004 tarihinde sona eren yıllara ait mali tablolarının SPK’nca belirlenen denetim standartlarına uygun olarak denetlenmesi için, Başaran Nas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi (a member of PricewaterhouseCoopers) ile 10 Mart 2003 tarihinde imzalanmış olan Genel Bağımsız Denetim Sözleşmesinin onaylanmasına karar verilmiştir.”