PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu İŞten Kazanciniz Ne?



bozok
07-11-2007, 14:30
BU İŞTEN KAZANCINIZ NE?

CHP’li Özyürek’in “Çalık Holding’in ihale alması için İsrail’de kulis yaptılar” iddiası doğrulanırsa, Erdoğan sandığa gömülür.

Ankara’yı karıştıran şok iddia CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek’ten geldi. Özyürek, AKP’nin susmayı sürdürmesi halinde Ceyhan-İsrail arası boru hattı projesi çalışmalarının, ihalesiz olarak Başbakan’ın damadının müdürü olduğu Çalık Gurubu’na verilmesine ilişkin “gizli” ibareli belgeyi açıklayacaklarını söyledi.


Özyürek, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve Enerji Bakanı Güler’e “Topu taca atmadan net cevaplar vermelerini istiyoruz” diyerek çağrıda bulundu. CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da “29 yaşındaki Berat Albayrak’ı genel müdürlük koltuğuna oturtan Çalık Grubu bu işten ne kadar kâr sağlayacak ” diye sordu.


Cevap bekleyen sorular

T. ERDOĞAN
Bakanlarınızın iş bulması için İsrail nezdinde kulis yaptığı Çalık Grubu’na, damadınızın genç yaşta genel müdür olarak atanması ne ölçüde ahlakidir? Damadınız, Bakan Güler kulis yaptıktan önce mi, sonra mı genel müdürlük koltuğuna oturmuştur?

A. GÜLHilmi Güler’in, Çalık Grubu’nun finansmanını da taahhüt ederek Ceyhan-İsrail arası boru hattı projelerine ilişkin yapılabilecek fizibilite çalışmasını yürütmesini İsrail’den istediği yönünde Dışişleri Bakanlığı’nın “gizli” damgalı bir yazısı var mı, yok mu?

H. GÜLER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak, Türk işadamlarına değil, doğrudan Erdoğan’ın yakın dostu Çalık Grubu’na “iş verin” diye İsrail hükümeti nezdinde kulis yaptınız mı, yapmadınız mı? Yapmadıysanız bunu açıklamaktan niye kaçınıyorsunuz?


AKP’de ‘İsrail’ sessizliği

CHP’nin “AKP Çalık Holding için İsrail’de kulis yaptı” iddiası karşısında AKP’den henüz ses çıkmadı. Mustafa Özyürek, “Cevap gelmezse belgeyi açıklayacağım” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Ceyhan-İsrail arası boru hattı projesi çalışmalarının, ihalesiz olarak Başbakan’ın damadının müdürü olduğu Çalık Gurubu’na verilmesine ilişkin “gizli” ibareli belgeyi “makul” bir zaman içinde açıklayacaklarını söyledi. Seçim çalışmaları için İstanbul’da bulunan Mustafa Özyürek, söz konusu iddialarına ilişkin belgenin mevcut olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’den iddialara ilişkin cevap beklediklerini ifade eden Özyürek, “Belgeyi şu an açıklamam söz konusu değil. Cevap bekliyorum. Cevap gelmezse iddialarıma ilişkin belgeyi makul bir süre sonra kamuoyuna açıklayacağım” diye konuştu. Özyürek, dün düzenlediği basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı’nın 30 Kasım 2005 tarihli “gizli” damgalı yazısıyla, İsrail hükümetinden Ceyhan-İsrail arası boru hattı projesi çalışmalarının, “ihalesiz olarak” Çalık Gurubuna verilmesi için kulis yürütüldüğünü iddia etmişti.

Çalık, iş aldı mı?

CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte basın mensuplarına açıklamada bulunan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, iddiaları ile ilgili ellerinde belgeler bulunduğunu, AKP’nin iddiaları yalanlaması durumunda belgeleri ortaya çıkaracaklarını dile getirmişti. Özyürek, “Topu taca atmadan net cevaplar vermelerini istiyoruz” demişti. Özyürek, “Çalık Grubu, Kuzey Irak’tan iş aldı mı? Sınır ötesi operasyon yapılmamasının arkasında bu firmaların rolü var mı?” diye sormuştu. Kemal Kılıçdaroğlu ise BaşbakanErdoğan’ın 29 yaşındaki damadı Berat Albayrak’ın genel müdürlük koltuğuna oturduğu Çalık Grubu’nun bu işten ne kadar kar sağlayacağını sordu. AKP’nin Çalık Grubu’na “İhalesiz olarak” iş verilmesini istediğini belirten Kılıçdaroğlu, kulis faaliyetlerinin devam ettiğini de öne sürdü.


Cevap bekleyen sorular

Partinin İstanbul İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek; Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e kameralar aracılığı ile 3 soru yöneltmişti:

SORU 1: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak, Türk işadamlarına değil, doğrudan Çalık Grubu’na “İş verin” diye İsrail hükümeti nezdinde kulis yaptınız mı, yapmadınız mı?

SORU 2: Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e; “Bakan Hilmi Güler, Çalık Grubu’nun finansmanını da taahhüt ederek Ceyhan-İsrail arası boru hattı projelerine ilişkin yapılabilecek fizibilite çalışmasını yürütmesini .... ” İsrail’den istediği yönünde Dışişleri Bakanlığı’nın “Gizli” damgalı bir yazısı var mı, yok mu?

SORU 3: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a; Bakanlarınızın iş bulması için İsrail nezdinde kulis yaptığı Çalık Grubu’na, damadınızın genç yaşta genel müdür olarak atanması ne ölçüde ahlakidir? Damadınız, Bakan Güler kulis yaptıktan önce mi sonra mı Çalık Grubu’nda genel müdürlük koltuğuna oturmuştur?

Gül’ün gündemi yine Çankaya’ydı

CHP’nin sorularının diğer muhatabı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün gündeminde ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı. Gül de Başbakan gibi iddialara hiç değinmedi. Gaziantep’te konvoy eşliğinde şehir turu atan Gül, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, Cumhurbaşkanlığı
seçimi sürecine ilişkin kendisinin değil Türkiye’nin mağdur olduğunu, Türkiye’nin, demokrasinin bir yara aldığını, kendilerinin şimdi bu yarayı onarmaya çalıştıklarını savundu. CHP’nin iddialarında adı geçen Enerji Bakanı Hilmi Güler’den de dün hiç ses çıkmadı.

CHP’ye saldırıyı tercih etti

Uşak’ta partisinin mitingine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde, CHP’nin ortaya attığı iddialar yer almadı. Erdoğan, damadının genç yaşta genel müdür olduğu Çalık grubu için “İsrail’de kulis” iddiasına hiç değinmedi. Mitingde partililerin, “Vur vur inlesin, Deniz Baykal dinlesin” sloganı atmaları üzerine Erdoğan, “2 türlü vuruş vardır. Biri kavgacı üslup, terörist, anarşist olanların vuruşu, bir de demokratik vuruş vardır. Benim halkım demokratik vuruşunu sandıkta 22 Temmuzda yapacak. Siz bunu yapacaksınız, demokratik vuruş. Buna hazır mıyız? Benim milletim, inşallah bunları da 22 Temmuz’da sandığa gömecek” diye konuştu.

Haber: Ceyhun BOZKURT