SAĞLIK BAKANI ROCHE’A BİLİMSEL(!) DESTEK VERMİŞ BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

Savcıların, Roche Skandalında Sağlık Bakanlığın görevini yeterince yapmadığı yönündeki feryatları gazete manşetlerini uzun süre süslemişti. O günlerde, bakanlığının görevlerini neden ötelediğini, dahası neden adı geçen firma ile “bisikletli” kampanyalar düzenlediğini bir soru önergesi ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sormuştum. Bakanın yanıtı çok ilginç. Bakan, o dönem düzenlenen “bisikletli” kampanyayı ilgili firma ve Bisiklet Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediğini söylüyor ve kendisinin “Bu kampanyada halka verilecek mesajların içerikleri konusunda bilimsel destek verdiğini” ifade ediyor.

Kimsenin bilimselliğini sorgulayacak değilim, ama benim anlayışım televizyonlara çıkıp firmanın kampanyaya katılan herkes adına 50 YTL bağışta bulunacağını açıklamayı bilimsellikle bağdaştırmıyor. Bana göre Bakan bu açıklamalarıyla sadece kampanya ile firmanın parasal bağlantısını itiraf etmiştir. Bu durum tüccar siyasetçi AKP anlayışı ve sağlığı yalnız ticaret ve paradan ibaret sanan AKP sağlık politikaları ile tam bir uyum göstermektedir.

Türkiye’de sağlık probleminin çözülebilmesinin önündeki en temel engelin, Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasındaki “Üçüncü dünya ülkeleri düzeyini aşamamış ilişkiler” olduğuna ve bu konuyu gündemden düşürmememiz gerektiğine yürekten inanıyorum. Bu nedenle ve hem de Sağlık Bakanının iddialarını sorgulamak açısından kampanyayı kimin düzenlediğini spordan sorumlu bakan Mehmet Ali Şahin’e soruyorum.

Buna eklememiz gereken konular var. Örneğin, güvenilir bazı kaynaklar kampanyanın esas düzenleyicisinin Sağlık Bakanlığının Kanser Dairesi Başkanı olduğunu, bu kişinin Sağlık Bakanlığı dışında sabahları başka bir kamu kuruluşunda, öğleden sonra da kendisine ait bir özel “Vakıf” polikliniğinde çalıştığını bize söylüyor. Aynı kaynaklar, bisikletli kanser kampanyasında firmanın paraları nereye ödediğini de öğrenmemizi istiyor. Bu paraların bazı “Vakıflara” ödendiği iddiaları da var. İddialar çok ciddi ve kimsenin töhmet altında kalması doğru değil. Bu nedenle bu iddiaları en yetkiliye, yani Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yöneltmek boynumun borcu oldu. Bakanın yanıtının “bilimsel” olacağından ise, haşa kuşku duymuyorum.

Kamuoyu ve basınımızın dikkatine sunarım.

Prof.Dr.Mehmet Neşşar
CUMHURİYET HALK PARTİSİ
Denizli Milletvekili
16 Ocak 2007

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istiyorum.
Gereğini arz ederim.

Prof.Dr.Mehmet Neşşar
CUMHURİYET HALK PARTİSİ
Denizli Milletvekili
16 Ocak 2007

Bir süre önce düzenlenen bisikletli kanser kampanyası, Bisiklet Federasyonu ve bir ilaç firması tarafından mı düzenlenmiştir?
Sağlık Bakanlığının kampanyadaki katkısı nedir?
Anılan kampanyada ilgili firma tarafından yapılan bağışlar nereye yada hangi kişilere ödenmiştir? Bu ödemeler nasıl yapılmıştır ve ödemelere ait kayıtlar nereden edinilebilir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istiyorum.
Gereğini arz ederim.

Prof.Dr.Mehmet Neşşar
CUMHURİYET HALK PARTİSİ
Denizli Milletvekili
16 Ocak 2007

Bir süre önce düzenlenen bisikletli kanser kampanyasında, Bakanlığınızın Kanserle Savaş Dairesinin ilişkisi var mıdır?
Bakanlığınızın Kanserle Savaş Daire Başkanı, bakanlık dışında bir kamu kuruluşunda ve bir de özel vakıf polikliniğinde görev yapmakta mıdır? Eğer yapıyorsa bu kişi bakanlıkta ve diğer işyerlerinde ne kadar süre kalmaktadır?
Anılan kampanyada ilgili firma tarafından yapılan bağışlar nereye yada hangi kişilere ödenmiştir? Bu ödemeler nasıl yapılmıştır ve ödemelere ait kayıtlar nereden edinilebilir?
Bakanlığın anılan kampanyaya verdiği bilimsel desteğin ayrıntıları nelerdir?